Senstant didėja rizika patirti su amžiumi susijusius akių sveikatos sutrikimus. Viena iš dažniausių senatvės akių ligų yra glaukoma – Jungtinėse Amerikos Valstijose ja serga daugiau kaip trys milijonai žmonių. Glaukoma – tai liga, kai padidėjęs spaudimas akyje „veda“ į aklumą. Nuo šios ligos dažniausiai kenčia vyresni žmonės, tačiau jos rizikos grupėje yra visi, todėl būtina žinoti, kaip galima sumažinti riziką susirgti glaukoma.
Jei ir iki šiol stengėtės maitintis sveikai, prie savo meniu galite pridėti dar kelias taisykles, kurios padės mažinti glaukomos riziką. Be to, ne vieno tyrimo įrodyta, kad glaukomos riziką mažinantys ar didinantys produktai tokią pačią įtaką daro ir bendrai mūsų sveikatai, tad imdamiesi labiau prižiūrėti savo mitybą, ne tik apsisaugosite nuo glaukomos, bet tausosite visą savo organizmą.
Mokslininkai teigia, kad šie produktai yra itin vertingi akims ir gali apsaugoti nuo glaukomos:
- Pienas ir sūris;
- Špinatai ir kopūstai;
- Citrusiniai vaisiai, morkos bei persikai;
- Maisto produktai, kuriuose gausu antioksidantų – žalia arbata, raudonas vynas ir šokoladas;
- Produktai, kuriuose gausu vitamino A;
- Kiaušiniai ir riešutai.
Tiesa, neužtenka tik žinoti, kokius produktus vartoti naudinga, svarbu išmanyti ir tai, ko rekomenduojama vengti siekiant apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų organizmo sveikatos sutrikimų. Keli patarimai apie produktus, kurių reikėtų vengti:
- Stenkitės vartoti kuo mažiau druskos – jos norisi ir reikia visiems, tačiau stenkitės ja skaninti maistą minimaliai;
- Neperdozuokite kofeino. Per daug kofeino gali padidinti kraujo spaudimą, kas itin neigiamai veikia glaukomą, jei ją jau turite, bei padidina riziką susirgti šia liga;
- Skysčius gerkite dažnai, bet mažais kiekiais, o ne daug vienu kartu;
- Stenkitės maitintis mažai kalorijų turinčiu maistu.