kainos Kainos
gydytojai Gydytojai
Skambinti Skambinti
Registracija Registracija
Puikiai vertinama akių klinika Lietuvoje ir Skandinavijoje
2015-01-16

Atsakymai į dažniausius klausimus apie aklumą spalvoms

Džono Daltono pavarde pavadinta liga – daltonizmas, kitaip dar vadinama aklumu spalvoms, paprastai atrodo tolima ir nepažįstama, kartais pateikiama humoristine forma, nesuprantant tikrosios šio negalavimo esmės ir priežasčių. Daltonizmas nereiškia, kad asmuo visiškai neskiria spalvų – vos 0,1 proc. pasaulio gyventojų aplinką mato tik juodai baltą. Dažniausiai pasitaikanti daltonizmo forma – vienos ar kelių spalvų neskyrimas. Tad ar įmanoma šią ligą įgyti, o ne gimti ja sergant? Kaip atpažinti aklumą spalvoms? Ar ją įmanoma gydyti? Pateikiame atsakymus į šiuos ir kelis kitus klausimus.

Akiu-klinika-lirema-aklumas-spalvoms-3

Ir paveldima, ir įgyjama

Aklumas spalvoms paprastai yra genetiškai perduodama liga – jei vienas iš jūsų tėvų neskiria spalvų, tikėtina, kad šis genas pasireikš ir jums. Vis dėlto daltonizmas gali būti ir įgyjamas. Taip nutinka esant akių ir centrinės nervų sistemos susirgimams, jei per stipriai užsupa lėktuve, atrakcionuose ar automobilyje, taip pat tai gali lemti per didelės dozės kai kurių vaistų ar bendras nuovargis ir regėjimo nusilpimas.

Svarbu suprasti, kad nepaisant to, kad mes gebame skirti milijonus spalvų, akių mechanizme yra tik trys pigmentų tipai, jautrūs trims spalvoms – raudonai, žaliai ir mėlynai. Tad jei vieno jų turime per mažai, savaime neskiriame vienos iš spalvų grupių, dažniausiai tai būna raudona.

Akiu-klinika-lirema-aklumas-spalvoms-3

Kaip atpažinti aklumą spalvoms?

Atrodo, daltonizmas – liga, kurią atskirti ir atpažinti itin paprasta. Vis dėlto taip nėra, mat pats Džonas Daltonas, kurio pavarde pavadintas aklumas spalvoms, daltonizmą atpažino būdamas net 26 metų, kai turimą raudono vyno spalvos liemenę pavadino pilka. Taip atsitinka dėl to, kad nuo pat gimimo esame mokomi spalvų, sukuriame sąsajas tarp daiktų ir spalvų, ir atrodo natūralu, kad žolė – žalia, dangus – mėlynas, saulė – geltona.

Tad kaip suprasti, ar jūs ar jūsų artimieji neturi dalinio aklumo spalvoms? Yra keli tai atskleidžiantys indikatoriai. Jūs galite būti aklas spalvoms, jei susiduriate su sunkumais, kai tenka įvardyti, mėlynos, geltonos, žalios ar raudonos spalvos yra tam tikras daiktas; jei pastarosios spalvos jums visada atrodo nublukusios; jei žmonės jums sako, kad spalva, kurią įvardijote, nėra teisinga.  Vis dėlto tiksliausiai tai gali nustatyti jūsų akių gydytojas, atlikdamas paprastą spalvų testą.

Akiu-klinika-lirema-aklumas-spalvoms-2

Kad gyventi neskiriant spalvų būtų paprasčiau

Deja, būdų išgydyti daltonizmą šiandien nėra. Vis dėlto yra priemonių, padedančių gyventi turint šį sutrikimą. Pavyzdžiui, yra specialūs lęšiai arba akiniai, kurie paryškina spalvas. Taip pat gelbėja ir mokymasis prisiminti daiktus pagal jų tvarką vietoj to, kad mokytumėmės jų spalvas – pavyzdžiui, įsiminkite, kokia tvarka yra šviesoforo spalvos, kad nereikėtų pasikliauti tik savo spalvų nuojauta ir jaudintis, kad nesate teisūs. Be to, padeda ir įvairios etiketės: tarkime, galite paprašyti draugų ar artimųjų padėti surašyti spalvų etiketes rūbams, kad būtų paprasčiau derinti spalvas.

Grįžti į naujienas